Якщо Янек не звільнить Юлю – отримає від ЄС дулю

Міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе заявляє, що ратифікація в разі підписання між Євросоюзом і Україною угоди про політичну асоціацію залежатиме від зняття необґрунтованих звинувачень з лідера партії «Батьківщина”, екс-прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Справа України була єдиним найголовнішим пунктом наради шефів дипломатії ЄС у Сопоті (Польща), бо Київ і Брюссель наблизились до кінця перемовин про співпрацю з Євросоюзом. Незважаючи на те, що Україна прагне парафування у грудні 2011 угоди про ЗВТ, арешт лідера опозиції ліг чорною тінню на можливість швидкого втілення у життя асоціативних умов України з ЄС. Про це пан Жюппе сказав на прес-конференції в Сопоті після завершення саміту міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, повідомляє польське агентство РАР.

«На наш погляд, який є точкою зору більшості, завершення набуття чинності угоди не може відбутися, якщо справа Юлії Тимошенко не одержить позитивного результату”, – заявив Ален Жюппе.

У свою чергу шеф дипломатії ЄС Кетрін Ештон підтримала на прес-конференції у Сопоті пана Жюппе. Вона заявила: “Стежимо з великим занепокоєнням за справою проти Тимошенко, яку затіяла влада. Переговори щодо угоди про асоціацію поки що не зніматимемемо, бо цього хочуть українці і опозиція. Хай влада замислиться над нормами права і демократії”.

Зі свого боку міністр закордонних справ Франції вважає, що нормальний судовий процес “міг би очистити Юлію Тимошенко від необґрунтованих звинувачень”.

Європейські ЗМІ багаторазово відзначали, що майже всі члени ЄС і Франція неодноразово заявляли про свою стурбованість у зв`язку з кримінальним переслідуванням екс-прем`єра України. “Ми цілком погоджуємося з українською опозицією, що переговори мають продовжуватися, якщо не станеться щось свавільне з боку влади”, – заявив шеф польської дипломатії Радослав Сікорскі. Він зауважив, що угоди з Україною після підписання мають бути ратифіковані Європарламентом і парламентами країн європейської спільноти. Певна кількість євродепутатів просигналізувала, що не підтримають документ, якщо Тимошенко надалі буде за ґратами. Сікорскі, котрий за дорученням президента Польщі, був співорганізатором саміту в Сопоті, підтвердив також, що не може бути й мови про зближення ЄС і Білорусі без звільненя всіх політвязнів та їхньої реабілітації. Між дипломатами на саміті панувала згода, що президента Лукашенка не можна запрошувати на саміт Східного партнерства, що має відбутися у Варшаві наприкінці вересня.

«Варто зауважити, що викликають певні сумніви мотиви судового процесу над Тимошенко. Зокрема, видається, що не було забезпечене право на захист. Як ми не раз відзначали, повага до верховенства права є ключовим елементом побудови партнерства між Францією, Європейським Союзом і Україною. Франція та її європейські партнери продовжуватимуть уважно стежити за ситуацією з Юлією Тимошенко», – наголошується в поширеній в заяві МЗС Франції, поширеній у серпні.

Меседжі Сопотського саміту, які надійшли на адресу влади Януковича, свідчать про те, що угоди України з ЄС не будуть ратифіковані ні Європарламентом, ні парламентами держав європейської унії, що приведе нинішню українську владу не до асоціації, а скоріше – до ізоляції, на кшталт Білорусі.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.